Een actieve database van e-mailadressen is noodzakelijk voor succesvolle e-mailmarketing. Je hebt niks aan een prachtige e-mail, als deze in de spamfolder belandt.
Internet Service Providers (afgekort met ISP’s, bijv. Microsoft en Google) willen graag dat hun klanten, de mensen uit jouw e-maildatabase, relevante e-mails ontvangen in hun inbox. Wanneer een e-mail niet relevant is, wordt deze door de ISP in de spamfolder geplaatst. Om dit te bepalen gebruiken ze ingewikkelde algoritmes. Gelukkig heeft Hellodialog hier veel ervaring mee. De volgende vier variabelen bepalen of jouw e-mails in de inbox van de ontvangers komen, of juist in de spamfolder.
1. Reputatie mailservers
De reputatie van de verzendende e-mailservers (technisch: de IP-adressen van de mailservers). Hier hoef je niks voor te doen. Je werkt samen met Hellodialog, wij zijn dagelijks bezig met het optimaliseren hiervan. Doordat wij hier veel mee bezig zijn en onze klanten goed adviseren hebben wij een goede online reputatie.
2. Reputatie verzenddomein
De reputatie van jouw verzenddomein. Deze gebruik je om jouw e-mailcampagnes mee te versturen en is meestal “@jouwbedrijfsnaam.nl”. Deze reputatie wordt bepaald aan de hand van de kwaliteit van jouw e-mailcampagnes uit het recente verleden.3. Activiteit van je database
Hoeveel mensen hebben jouw e-mails geopend en hoeveel hebben er geklikt op links in de mail? Dit bepaalt de betrokkenheid van de mensen in jouw database. Hoe meer betrokken jouw database is, hoe hoger jouw reputatie, des te minder e-mails er in spamfolder komen!
TIP! Maak daarom altijd een actief segment van alle ontvangers die de laatste 6 maanden een e-mail van jou hebben geopend.
Probeer de rest van je database te heractiveren met een prikkelende onderwerpregel, of benader ze via een van je andere communicatiekanalen. Denk bijvoorbeeld aan een “we miss you-campagne”. Iedereen die opent, wordt dan automatisch in het actieve segment geplaatst. Neem daarna afscheid van inactieve contacten, ze zorgen voor meer schade, dan dat ze opleveren! Lees hieronder over de spamtraps die zo ontstaan.
4. Content
De laatste variabel is de kwaliteit van de e-mail zelf. Je wordt beloond voor content die aansluiten bij de wensen van jouw doelgroep en afgerekend op niet relevante boodschappen.
Spamtrap= een e-mailadres dat al langere tijd niet meer wordt gebruikt.
Als je jouw e-mailcampagne aan een segment stuurt waar een spamtrap in voorkomt, dan heeft de ISP bewijs dat jij inactieve mensen mailt. Jouw verzenddomein (en onze mailservers) lopen dan flinke reputatieschade op. Hierdoor gaan meer van jouw e-mails in de spamfolder verdwijnen!
Wil je weten hoe je een actief segment maakt? Lees het
hier!