Campagnes meten met Google Analytics

Naast de reguliere statistieken kun je met Google Analytics ook downloads of kliks op bepaalde links op jouw website meten. Zodoende kun je dus ook de effectiviteit van jouw nieuwsbrief meten.

Het meten van deze links kan door een aantal campagnevariabelen / tags toe te voegen aan een URL. Dit noemen ze UTM tags en UTM is hierbij de afkorting voor Urchin Tracking Module.

Er zijn in totaal een drietal variabelen beschikbaar en dit zijn de onderstaande:

utm_source - Naam van de bron, in dit geval 'email'

utm_medium - Soort medium: hellodialog

utm_campaign - De naam van de campagne

Met de applicatie kun je makkelijk deze variabelen genereren. Dit gaat automatisch wanneer je de checkbox “google analytics” hebt aangevinkt. De variabelen worden dan automatisch voor je ingevuld. Wel zo makkelijk.

Als voorbeeld. Stel dat er een nieuwsbrief is verzonden met daarin een vermelding naar Hellodialog.nl dan zou de URL er als volgt uit kunnen zien:

http://www.Hellodialog.com/?utm_source=nieuwsbriefjuli&utm_medium=email&utm_campaign=nieuwsbrieven2012

Hier is de bron "nieuwsbrief-juli" omdat er bijvoorbeeld maandelijks een nieuwsbrief wordt verzonden. Medium is in dit geval dus e-mail, maar bij een externe banner of externe video kan dit een andere naam krijgen. In dit geval wordt er een scheiding gemaakt tussen nieuwsbrieven uit verschillende jaren, dus wordt alles samengevat wat betreft de nieuwsbrieven uit 2012. Voor een webshop zou kunnen gelden dat er op deze manier meerdere campagnes opgezet worden omtrent Kerst, Pasen, etc. Bij het versturen van een nieuwsbrief in een andere maand geef je dan bij de bron bijvoorbeeld "nieuwsbrief-augustus" op en laat je de rest gelijk. Zodoende vallen de statistieken van een andere maand ook onder de campagne nieuwsbrieven2012.

Vervang spaties met een '-'. De tracking gegevens worden achter URL's geplaatst en kunnen dus geen spaties bevatten.

Google Analytics

Hoe effectief jouw e-mailcampagne is geweest, kun je bekijken in Google Analytics. Om deze statistieken terug te zien, log je in bij Google Analytics en ga je in het linkermenu naar 'Acquisitie'. In het submenu dat opent, klik je op 'Alle verkeer' en daarna 'Bron/Medium'. Als je dat hebt gedaan voeg je de secundaire dimensie 'Campagne' toe. In dit overzicht zie je de directe conversies uit jouw e-mailcampagne(s) staan. Voor de indirecte conversies uit je e-mailcampagne(s), ga je in het linkermenu naar 'Conversies'. In het submenu dat opent, klik je op 'Multi-channel trechters' en daarna 'Ondersteunde Conversies'.

Let op!
De unieke kliks in de Hellodialog nieuwsbrief zijn andere unieke waarden dan de unieke paginaweergaven in Google Analytics.

Afwijkende factoren kunnen zijn, maar laten zich niet beperken tot:
  1. Iemand die de nieuwsbrief via meerdere apparaten geopend heeft (telefoon, computer, tablet) op verschillende netwerken (4G, Wifi), is voor Hellodialog uniek maar in Google Analytics waarschijnlijk niet;
  2. Wanneer de nieuwsbrief doorgestuurd is naar iemand anders, en de ontvanger klikt op de link, wordt deze klik in Hellodialog geregistreerd als klik voor degene die de nieuwsbrief had doorgestuurd. Daarom is die klik in Hellodialog dan dubbel en in Google Analytics uniek.

Veel succes met het meten van jouw campagnes!