Wat is een A/B test?

A/B testen is een slimme manier om twee varianten van een nieuwsbrief te testen. Kies hiervoor wanneer je wilt weten welke variant van een nieuwsbrief of onderwerpregel het beste werkt. Bij de A/B test geef je zelf aan welk percentage van jouw adressenbestand je wilt gebruiken als testgroep (bijvoorbeeld 20%). Bij een testgroep van 20% ontvangt 10% versie A en 10% versie B. De variant die het meest succesvol is bij het beslismoment, wordt automatisch verstuurd naar de overige 80% van het adressenbestand.

bijvoorbeeld:

• Je kiest eerst wat voor een soort type A/B test je wilt doen.

• Vervolgens bepaal je de grootte van de testgroepen.

• Hierna bepaal je het beslismoment, oftewel het moment waarop de winnaar van beide testgroepen wordt vastgesteld. Dit gebeurt door te kijken naar de click- of open-rate van de mailings. Op basis van deze informatie wordt beoordeeld of testgroep A of B een beter resultaat heeft, zodat de overige mails worden verstuurd met de meest succesvolle variant.

• Tot slot geef je aan vanaf welk adres en wanneer de mailing verstuurd moet worden.

Tips voor effectieve A/B testing:

Een AB test uitvoeren op de onderwerpregel?

Dan hebben we een nuttige suggestie voor je! We adviseren om de winnende onderwerpregel te bepalen op basis van het aantal opens. Waarom? Omdat dit je in staat stelt om te ontdekken welke onderwerpregel het meest aantrekkelijk is voor je publiek.

Een AB test uitvoeren op de inhoud?

We raden aan om de test uit te voeren op basis van het aantal clicks. Waarom? Omdat dit je in staat stelt om te meten hoe effectief de call-to-action in je nieuwsbrief is.Bij het testen op het aantal clicks is het belangrijk om de testperiode iets langer te maken. Waarom? Zo krijgen ontvangers meer tijd om interactie te hebben met de inhoud van je nieuwsbrief. Ze hebben dan meer tijd om bijvoorbeeld op links te klikken voor meer informatie. Dit verhoogt de kans dat je nauwkeurige en waardevolle resultaten krijgt uit je A/B-test.

Hoe groot moet de testgroep zijn?

Het is belangrijk om de testgroepen niet te groot te maken, bijvoorbeeld niet meer dan 40% van je adressenbestand. Dit komt doordat twee testgroepen van elk 20% al een significant resultaat kunnen opleveren. Bovendien zorgt dit ervoor dat een groot genoeg deel van je adressenbestand de optimale versie van de nieuwsbrief ontvangt, namelijk 60% of meer.