Wat is het verschil tussen een verzendlijst en een segment?

Wat is het verschil tussen een verzendlijst en een segment?

Wanneer je bezig bent met het importeren van je contacten is de kans groot dat je de termen 'verzendlijst' en 'segmenten' voorbij hebt zien komen. In dit artikel leggen we je uit wat de termen zijn en wat het verschil is.

Wat is een verzendlijst?

Verzendlijsten gebruik je wanneer je wilt dat je contacten zich voor specifieke nieuwsbrieven kunnen in- of uitschrijven. Deze lijsten voeg je toe aan het formulier, waardoor de ontvangen eenvoudig kan selecteren welke mailing hij/zij wil ontvangen.

Deze verzendlijsten zijn ook terug te vinden in hun profiel, zodat zij eenvoudig zelf hun abonnementen kunnen beheren. De namen van verzendlijsten zijn dus openbaar en door de ontvanger in te zien.

Verzendlijsten in actie:

Je kan er voor kiezen om een verzendlijst privé te maken door het vinkje aan te klikken bij: 'Privé Verzendlijst' Hierdoor zal de naam van de lijst niet publiekelijk zijn.



📝 Resume: Een verzendlijst gebruik je wanneer je wilt dat ontvangers zelf in de hand hebben welke mailing zij ontvangen.

Wat is een segment?

Een segment zit even anders in elkaar. Hier heeft de ontvangen niet de macht, maar de marketeer. Je kan segmenten gebruiken om de contacten onder te verdelen en zo nog relevantere content te delen.

Dynamisch segment:

Het woord dynamisch zegt het al. Dit is een bewegelijk segment en kan worden ingesteld op basis van criteria. Je wilt bijvoorbeeld: 'alle contacten die een lege NPS-score hebben opgegeven' zodat we deze een herinnering kunnen toesturen om ze opnieuw te targetten.


📝 Resume: Een dynamisch segment past zich dus aan op basis van regels. Het 'bewegelijke' van het voorbeeld zit hem dus in de regels: Laatst geopend en/of de NPS is ingevuld.



Statisch segment:

Een statisch segment is het tegenovergestelde van een dynamisch segment, namelijk niet bewegelijk maar vast. De groep klanten blijft dus hetzelfde vanaf het moment van aanmaken. Het kan handig zijn wanneer je een specifieke campagne naar een vaststaande groep contacten wilt versturen zonder dat er personalisatie hoeft te worden toegepast. 


📝 Resume: Een statisch segment is een vaste groep klanten die niet automatisch aanpast.

Vragen? We helpen je graag :)

Heb je nog over het instellen van automation of je welkomstcampagne? Laat het gerust via support@hellodialog.com.

    • Related Articles

    • Wanneer gebruik je een verzendlijst en wanneer een segment?

      Het kan nogal verwarrend zijn wanneer je een verzendlijst of een segment moet gebruiken. Want was is precies het verschil? Dat leggen we uit. Een geheugensteuntje: - Bij verzendlijsten kun jij jouw contacten in- en uitschrijven voor een nieuwsbrief. ...
    • Wat is een statisch segment?

      Een statisch segment is een vooraf gedefinieerd segment van een doelgroep dat niet verandert op basis van gedrag of kenmerken. Het is een vaststaand segment dat handmatig wordt gedefinieerd en niet automatisch wordt aangepast op basis van nieuwe ...
    • Wat is een dynamisch segment?

      Een dynamisch segment is een groep contacten in een database die wordt samengesteld op basis van specifieke en veranderlijke criteria. Bij e-mailmarketing wordt een dynamisch segment vaak gebruikt om een doelgroep te definiëren op basis van ...
    • Ik heb lezers op verschillende segmenten staan. Wat gebeurt er als men zich uitschrijft voor één segment?

      Wanneer een gebruiker zich afmeld voor je mailings, dan betekent het dat deze persoon ook uitgeschreven wordt uit je database. Dit is ook het geval wanneer iemand in meerdere segmenten voor komt.  De segmenten in onze applicatie zijn bedoeld voor de ...
    • Wat is een e-commerce segment?

      Een e-commerce segment verwijst naar een specifieke groep contacten binnen de e-maillijst van een online winkel, die is samengesteld op basis van criteria die relevant zijn voor e-commerce activiteiten. Deze segmenten worden vaak gebruikt om gerichte ...