Wanneer gebruik je een verzendlijst en wanneer een segment?

Wanneer gebruik je een verzendlijst en wanneer een segment?

Het kan nogal verwarrend zijn wanneer je een verzendlijst of een segment moet gebruiken. Want was is precies het verschil? Dat leggen we uit.

Een geheugensteuntje:

Bij verzendlijsten kun jij jouw contacten in- en uitschrijven voor een nieuwsbrief. Contacten daarentegen kunnen dit zelf ook doen door zich bijvoorbeeld onderaan een mailing uit te schrijven. 

Bij segmenten ben jij de enige die bevoegd is om contacten in- of uit te schrijven voor een nieuwsbrief. Dit komt doordat je ze baseert op kenmerken. Ze kunnen zichzelf niet afmelden voor bijvoorbeeld nieuwsbrieven die getarget zijn op vrouwen (dit zien ze natuurlijk niet). Wel kan jij dit dus doen.

Verzendlijst

Verzendlijsten gebruik je wanneer je wilt dat je contacten zich voor specifieke nieuwsbrieven kunnen in- of uitschrijven. Deze verzendlijsten voeg je toe aan je aanmeldingsformulier op je website. Hierdoor geven ze aan dat ze je nieuwsbrieven willen ontvangen. Je kunt ze ook vinden wanneer een contact naar zijn/haar profiel gaat. Stel dat je een kledingwinkel bent en je een aanmeldformulier op de website hebt geplaatst waar contacten zich kunnen inschrijven voor de nieuwsbrief. Je wilt ze dan verschillende opties geven waarop ze zich kunnen inschrijven: damesmode, herenmode, kindermode etc. Ze kunnen zich voor één inschrijven of voor allemaal.



Wanneer een contact na een tijd een specifieke nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, kan hij/zij naar 'profiel wijzigen' gaan en hierin de nieuwsbrief (jouw verzendlijst) uitvinken. Ook kan je contact zich juist inschrijven voor een andere nieuwsbrief die beschikbaar is.



Het voordeel hiervan is ook dat een contact zich niet helemaal afmeldt voor de nieuwsbrief (via de afmeldlink): wanneer dat gebeurt, zal je contact ook nooit meer een nieuwsbrief ontvangen. Probeer daarom altijd in je nieuwsbrief te wijzen op de 'wijzig profiel' link waarin een contact zich kan uitschrijven voor een specifieke nieuwsbrief in plaats van alle toekomstige mails. 

Weet dus dat je contacten altijd kunnen zien in welke verzendlijst zij zitten. Houd er daarom rekening mee wat voor naam je jouw verzendlijst geeft. 

Segment
Segmenten worden volledig beheerd door jou als Hellodialog-gebruiker en zijn ook niet zichtbaar voor je contacten. Alleen jij kunt hier contacten aan toevoegen en verwijderen. Je kunt daarom gerust een segment maken genaamd "Alle vervelende klanten"; jouw contacten zien niet dat ze hierin zitten. Bij een verzendlijst zou dat wel het geval zijn.

Let daarom goed op bij het importeren van contacten waar je ze aan toevoegt. Bij stap 3 van het importproces kun je ervoor kiezen om je contacten toe te voegen aan een verzendlijst of een segment. Wil je dat je contact zelf kan beheren waar hij/zij onder ingeschreven staat? Voeg ze dan toe aan een verzendlijst. Wil alleen jij de mogelijkheid hebben om ze te beheren in een bepaalde lijst en wil je ook niet dat ze kunnen zien in wat voor lijst ze zitten? Voeg ze dan toe aan een segment. Overigens kun je er ook nog voor kiezen om je contacten zowel niet aan een verzendlijst toe te voegen, maar ook niet aan een segment; je voegt ze dan toe aan je database. Vervolgens kun je met behulp van filters deze weergeven in dynamische segmenten.

    • Related Articles

    • Wat is een dynamisch segment?

      Een dynamisch segment is een groep contacten in een database die wordt samengesteld op basis van specifieke en veranderlijke criteria. Bij e-mailmarketing wordt een dynamisch segment vaak gebruikt om een doelgroep te definiëren op basis van ...
    • Wat is het verschil tussen een verzendlijst en een segment?

      Wanneer je bezig bent met het importeren van je contacten is de kans groot dat je de termen 'verzendlijst' en 'segmenten' voorbij hebt zien komen. In dit artikel leggen we je uit wat de termen zijn en wat het verschil is. Wat is een verzendlijst? ...
    • Ik heb lezers op verschillende segmenten staan. Wat gebeurt er als men zich uitschrijft voor één segment?

      Wanneer een gebruiker zich afmeld voor je mailings, dan betekent het dat deze persoon ook uitgeschreven wordt uit je database. Dit is ook het geval wanneer iemand in meerdere segmenten voor komt.  De segmenten in onze applicatie zijn bedoeld voor de ...
    • Hoe voeg ik mensen toe aan een segment?

      Je kunt mensen toevoegen aan zowel een statisch als een dynamisch segment. Contacten toevoegen aan een statisch segment: 1. Ga naar "Segmenten" en kies het gewenste statische segment. 2. Zodra de lijst met contacten wordt weergegeven, kun je door het ...
    • Kan ik een segment exporteren?

      In dit artikel wordt uitgelegd hoe je een segment kan exporteren. Dit kan je doen wanneer je contacten die in Hellodialog staan, wilt exporteren naar een .csv bestand. Hoe exporteer je een segment?  Dit kan op twee manieren: In Hellodialog kun je ...